
La llibreria Embat és la primera en participar a la segona edició del Recomanador literari. La seva llibretera Glòria us recomana 'Crim i càstig' de Fiódor Dostoievski (Traducció de Miquel Cabal Guarro amb pròleg de Francesc Serés).
Participa en el sorteig d'un exemplar d'aquest llibre! Només cal que iniciïs la teva sessió i cliquis a 'Vull participar".
RESSENYA FETA PER EMBAT / 'Crim i càstig'. Fiódor Dostoievski.
Editorial Alpha Fundació Bernat, 692p, 2021
Hem escollit Crim i càstig com a inici del segon curs del Club Krug de Literatura Russa, dirigit pel professor Gerard Adrover a Embat llibres, amb motiu del Bicentenari Dostoievski, que es commemora dia 11.
La novel·la s’inicia amb el protagonista, Raskòlnikov, exestudiant en situació precària, que assassina una usurera i la seva germana per haver-li robat. Ell és el fil conductor de la novel·la, un home ple de contradiccions i remordiments. La trama és una exposició de la misèria dels protagonistes. La denúncia social és una constant, amb un fort accent d’anàlisi psicològica i moral de tots els personatges, alguns dels quals destaquen per la seva honestedat, com Sònia, per qui se sent atret el protagonista. És una prostituta per necessitat que se sacrifica per la gent que estima. El dilema entre la raó, la culpa i l’emoció en són els trets catecterístics.
La vida de Dostoievski és dura i plena d’entrebancs. Nascut a Moscou, fill d’un pare cruel i tirànic, la mort prematura de la mare, la seva epilèpsia, l’assassinat del pare pels serfs, que es rebel·len a causa de la seva crueltat, i l’angoixa de Dostoievski per haver desitjat la mort del pare, juntament amb l’arrest i posterior acusació de conspirar contra el zar Nicolau I, és indultat en el darrer minut a canvi de pena de presó a Sibèria. L’experiència d’anys de presó en unes condicions infames fan que Dostoievski estigui en una situació extrema amb depressió i atacs epilèptics. Addicte al joc i a l’alcohol, exceptuant alguns moments de la vida del segon matrimoni (1857) amb Maria Dmítrievna Issàieva, que l’ajuda com a taquígrafa i posa una mica d’ordre a la seva vida, malgrat que morin dos dels seus fills. L’any 1862 i 1863 decideix partir a l’estranger: Berlín, Londres, Ginebra i Torí. Torna de l’estranger i publica L’idiota (1868) i Els endimoniats (1870), dues obres que li proporcionen un gran reconeixement.
Crim i càstig, escrita el 1866 suposa la seva consagració literària, juntament amb amb L’idiota (1866), Els endimoniats (1872) L’adolescent (1875) i Els germans Karamàzov (1880), novel·les on reflecteix l’angoixa, la psicologia dels seus personatges, la moral i la denúncia social. Aquestes llibres consoliden el corpus de la seva obra i el converteixen en l’escriptor més important de Rússia i de la literatura universal del segle XIX.
Glòria Forteza-Rei
Embat llibres